Voorbereidingen op uw Thailand reis

Een buiging zegt meer dan woorden in Thailand

De hoofdtaal van Thailand is het Thais. De taal is grammaticaal niet heel ingewikkeld, maar qua uitspraak wel uiterst gecompliceerd. Dat komt door de vijf verschillende klemtonen die worden gebruikt. Eén woord kan meerdere betekenissen hebben, afhankelijk van de klemtoon.

Thais wordt van links naar rechts geschreven, zonder tussenruimtes. De taal heeft een eigen schrift, met 44 medeklinkers, 32 klinkerklanken en 4 toontekens. Complete zinnen worden gevormd door een aaneengesloten rij van letters. Het zal dus niet meevallen om snel Thais te leren. Gelukkig spreken veel mensen in de grotere steden ook Engels.

Eén woord willen wij u graag meegeven: ‘sawadee’, Hiermee zegt men elkaar gedag. Vrouwen zeggen ‘sawadee-ka’ en mannen ‘sawadee-krap’. Tijdens het uitspreken van deze groet vouwt de Thai zijn handen tot op neushoogte met het hoofd licht gebogen. Als u deze gewoonte overneemt, zult u in Thailand alom respect afdwingen.

Elektriciteit

De stroomsterkte in Thailand is 220 volt, net als in Nederland. Stekkers en stopcontacten hebben soms een andere maat, dus u kunt voor de zekerheid een verloopstekker meenemen.

De Thaise Baht (THB)

In Thailand is de officiële munteenheid de Thaise Baht. Deze munteenheid is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De vuistregel is 1 euro is ongeveer 40 bath (onder voorbehoud). U kunt euro’s wisselen in de grotere steden en ook zijn er voldoende pinautomaten aanwezig. De in- en uitvoer van Thaise valuta is toegestaan tot 50.000 Baht per persoon. Bij bedragen hoger dan 10.000 USD moet aangifte worden gedaan bij de douane. Creditcards worden in veel winkels in Bangkok en Chiang Mai geaccepteerd.

Afdingen is overigens gebruikelijk in Thailand, zeker in de kleine winkeltjes en marktkraampjes. Roep hiervoor heel hard ‘PENG!’ (wat ‘duur’ betekent) als u vindt dat de prijs te hoog is – grote kans dat de onderhandelende Thai u lachend korting geeft.

Verblijft u langer dan 30 dagen in Thailand?

Indien u korter dan 30 dagen in Thailand verblijft, heeft u geen visum nodig. Voor een verblijf langer dan 30 dagen dient u een visum aan te vragen bij de Thaise Ambassade in Den Haag of het Thaise Consulaat in Amsterdam. Een toeristenvisum is maximaal 60 dagen geldig. Uiteraard heeft u een paspoort nodig.

Tijdsverschil

Thailand valt in de tijdzone UTC +7. Dit betekent dat het tijdens onze zomertijd in Nederland het in Thailand 5 uur later is. Tijdens de wintertijd is het in Thailand 6 uur later dan in Nederland.

Thailand Reizen