Top

Reizen naar de Molukken

Reizen naar de Molukken

Om ervoor te zorgen dat er voor iedere reiziger een geschikte reis is, werken wij met twee soorten reizen: facetreizen en groepsreizen.

Facetreizen naar de Molukken

Bij een facetreis stelt u uw eigen reis op maat samen door zelf de onderdelen van uw droomvakantie te selecteren. Voeg aan uw rondreis in Indonesië bijvoorbeeld een bezoek aan Seram toe of ga naar het nootmuskaateiland Banda. Om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk van het eiland ziet, duurt een facetreis minimaal vijf dagen.

Groepsreizen naar de Molukken

Ontdek alle ins en outs van de Molukken door voor een groepsreis te kiezen. Tijdens de 24-daagse rondreis bezoekt u onder begeleiding van een Indonesiëkenner de diverse eilanden. Zo ontdekt u de binnenlanden waar de aangename geur van kruidnagel en nootmuskaat hangt, de azuurblauwe oceaan met de beste snorkelplekken en de eeuwenoude cultuur van de Molukken.

De beste reistijd voor de Molukken

De Molukken hebben een omgekeerd regenseizoen ten opzichte van de andere Indonesische eilanden. De beste reistijd voor een reis naar de Molukken is van november tot en met maart.

Ontdek de adembenemende Molukken

De eilandengroep Molukken is een klein paradijsje dankzij de adembenemende witte stranden en de azuurblauwe oceaan vol koraal. Behalve een sprookjesachtige uitstraling heeft het land een rijke geschiedenis, waardoor een bezoek aan de Molukken een absolute must do is. Wij lichten de populairste eilanden voor een facet- of rondreis voor u uit.

Over de Molukken

Om ervoor te zorgen dat u tot in de puntjes voorbereid bent op uw reis, vertellen wij u de ins en outs van de eilandengroep.

Bevolking
De Molukken – ook wel Spice Islands genoemd ­– tellen 2,1 miljoen inwoners. Ondanks dat de bevolking zeer divers is, is deze grofweg onder te verdelen op basis van religie: christenen en moslims. Een bijzondere mix, omdat Indonesië over het algemeen islamitisch is. Toen in de 16e eeuw Europese handelaren naar de eilanden kwamen voor specerijen als kruidnagel en nootmuskaat, bekeerden steeds meer mensen zich tot het christendom. De bevolkingsgroepen hebben dan ook allemaal hun eigen geschiedenis, cultuur en religie. Eén ding is echter zeker: de bewoners zijn zeer vriendelijk en gastvrij, waardoor u zich direct welkom voelt op het eiland.

De officiële taal op de Molukken: Maleis

De officiële taal van de eilandengroep is Maleis. Ondanks dat er een officiële moedertaal is, worden op de diverse eilanden verschillende dialecten gesproken: van Ambonees tot Buru. Om ervoor te zorgen dat er onderling gecommuniceerd kan worden, spreekt iedereen Maleis. Tevens spreken de Molukkers die woonachtig zijn in de toeristische gebieden vaak Engels. Het wordt wel op prijs gesteld wanneer u een paar zinnen in het Maleis kunt zeggen. Om ervoor te zorgen dat u zich kunt redden, hebben wij een aantal veelgebruikte basiszinnen voor u verzameld:

GoedemorgenSelamat pagi
GoedemiddagSelamat petang
Tot ziensSelamat tinggal
JaYa
NeeTidak
AlstublieftTolong/Sila
Dank u welTerima kasih
RekeningBon
We komen uit NederlandKami dari Belanda
Hartelijk bedankt. Tot ziens!Terimah kasih banyak. Selamat tinggal!
Hoe gaat het?Apa kabar?
Goed, dank u. En met u?Baik, terima kasih. Dan anda?


Religie

Op de Molukken zijn twee religies overheersend: het christendom en de islam. Als vanzelfsprekend zijn er meer religies op de eilandengroep, maar door de staat worden enkel religies waarbij een oppergod is aan te wijzen geaccepteerd. Hierbij kunt u denken aan de islam, het christendom, het hindoeïsme en het boeddhisme.

Twee belangrijkste religies: de islam en het christendom
Maar liefst 90% van de inwoners van Indonesië is moslim. Arabische en Perzische handelaren zorgden er tijdens de kolonisering voor dat een groot deel van de bewoners zich bekeerden tot de islam. Toen in de 16e eeuw echter Europese handelaren naar de archipel kwamen voor specerijen vreesden de moslimheersers al voor de invloed van de christenen. Niet snel erna wisten de Europeanen de macht over te nemen, waardoor op de Molukken steeds meer tegenstanders van de Arabieren en Perzen zich bekeerden tot het christendom. Tegenwoordig zien we deze tweescheiding nog steeds, wat relatief bijzonder is omdat het grootste gedeelte van Indonesië moslim is.

Eten en drinken

Langs de kant van de weg vind je de lekkerste eettentjes waar je voor twee tot vijf euro een heerlijk hoofdgerecht bestelt. Veelal worden de lekkernijen geserveerd met een schaaltje sambal met lombok. Dit zijn kleine groene pepertjes die enorm pittig zijn. Vergis je hier dan ook niet in, want zelfs bij locals springen de tranen in de ogen na het eten van lomboks. Bij een bezoek aan de Molukken is het zeker de moeite waard om de volgende gerechten te proberen:

Gado gado
Het is het favoriete gerecht van velen: gado gado. Dit betekent letterlijk mix mix, wat een perfecte benaming is voor de delicatesse. Het bestaat namelijk uit een mix van groenten en pindasaus, waarbij witte rijst of rijst-dumplings worden geserveerd. De belangrijkste ingrediënten van gado gado zijn gestoomde, gekookte en/of geblancheerde groenten. Hierbij kun je denken aan aardappelen, bonen, spinazie, chayote, pompoen, mais, taugé en kool.

Soto ayam
Soto ayam is een pittige maaltijdsoep die gemaakt wordt van kippenbouillon en een rijke vulling. Zo wordt de soep gevuld met kip, verschillende groenten, rijst en ei. Voor een optimale smaakbeleving wordt de soep vaak geserveerd met kroepoek en gefrituurde uitjes. Doordat de soep gemaakt is van verschillende kruiden en specerijen heeft het een rijke smaak die veelal gewaardeerd wordt door toeristen.

Nasi goreng
Het is het bekendste rijstgerecht van de Molukken: nasi goreng. In tegenstelling tot in Nederland wordt nasi goreng in de Molukken gegeten als hoofdgerecht. De rijst wordt gebakken en op smaak gebracht met zoete ketjapsaus, sjalotjes, knoflook, tamarine en chilipeper. Om het gerecht af te maken, wordt er veelal een gebakken eitje aan toegevoegd. Wanneer je nasi goreng bestelt bij een eetstalletje wordt dit veelal geserveerd zonder vlees. Wanneer je er kip of garnalen bij wilt, dien je dit aan te geven. Leuk feitje: in de Molukken wordt nasi goreng niet alleen als avondeten gegeten, maar ook als ontbijt en lunch.

Daging smoor
Daging smoor is gestoofd rundvlees in zoete ketjapsaus. Voor een volledige maaltijd wordt het gerecht geserveerd met gele rijst en groenten. Naast daging smoor is ook daging rendang een geliefde variant in de Molukken. Hierbij wordt het vlees gestoofd in kokosmelk in plaats van ketjap.

Martabak manis
Perfect wanneer je zin hebt in een zoete snack: martabak manis. Dit is een soort zoete, gevulde pannenkoek die je naar wens kunt beleggen. Zo kun je kiezen voor onder andere pinda’s, hagelslag, rozijnen en chocolade. Ook zie je bij steeds meer verkopers een variërend en origineel beleg zoals KitKat of Nutella.

Es teh manis: zoete ijsthee

Het perfecte drankje om je mond mee te blussen na het eten van de pittige gerechten: es teh manis. Dit is een zoete ijsthee die gemaakt is van – je raadt het al – thee. Afhankelijk van de eetgelegenheid waar je bent, kun je naar eigen smaak suiker aan het drankje toevoegen. De drank wordt ook veelal in kant-en-klare flesjes van het merk Teh Botol geserveerd.

Drink geen water uit de kraan

Het is belangrijk om geen water uit de kraan te drinken. In tegenstelling tot hier in Nederland is het water niet voldoende gezuiverd, waardoor je er ziek van kunt worden. Om ervoor te zorgen dat je tijdens de warme dagen voldoende water binnenkrijgt, verkopen bijna alle eettentjes langs de straten flesjes mineraalwater. Let er hierbij wel op dat de fles nog verzegeld is. In enkele gevallen komt het namelijk voor dat de plastic flessen worden gevuld met kraanwater. Ook is het belangrijk om ijsblokjes in het drinken te vermijden. Deze worden in de meeste gevallen gemaakt van kraanwater.

Geld en fooien

De munteenheid die op de Molukken wordt gebruik is de rupiah. De koers van de rupiah ten opzichte van de euro is erg laag. Op dit moment krijg je voor één euro 17.266 rupiah. Het kleingeld wat je vaak als wisselgeld terugkrijgt, zul je vanwege de lage koers dan ook niet veel gebruiken. Het briefgeld dat te verkrijgen is in 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 rupiah daarentegen wel. De koers schommelt enorm en is afhankelijk van actuele factoren, zoals de aardbeving die onlangs plaatsvond. De actuele koers vind je op www.oanda.com.

Fooien
In de Molukken is het gebruikelijk om een fooi te geven aan mensen die een dienst verlenen. Wanneer je overnacht in een hotel zijn er vaak piccolo’s die je koffers naar de kamer brengen. In een middenklassehotel is het gebruikelijk om 5.000 tot 10.000 rupiah te geven per koffer. Dit is ongeveer dertig tot zestig cent. Ook wanneer je gebruikmaakt van roomservice of de wasservice is bovengenoemde fooi gebruikelijk.

Chauffeur en gidsen

Chauffeurs en gidsen verwachten niet alleen een gift, maar het is ook gebruikelijk om hun lunch of koffie te betalen. Als je tevreden bent over de verleende diensten is een fooi van 10.000 rupiah voor een uur voldoende. Is de chauffeur of gids de hele dag aanwezig? Geef dan 50.000 rupiah.

Massage, spa of kapper

Laten jullie je lekker in de watten leggen met een massage of een luxe spa- of kappersbehandeling? Vergeet dan niet om iedereen die je helpt een tip te geven. 10.000 rupiah is voldoende. Aan de persoon die het grootste deel van de tijd met je bezig is, kun je een fooi van 10% geven.

Wanneer je niet weet of een fooi gebruikelijk is of niet, zit je altijd goed met een fooi van 10%. Tip: zorg ervoor dat je altijd voldoende kleine biljetten bij je hebt, zodat je een kleinigheidje kunt geven voor de geleverde diensten.


Reizen naar Indonesië

Je kunt je vakantie naar de Molukken combineren met een van de andere reizen naar Indonesië die we aanbieden. Misschien wilde je altijd al een bezoek brengen aan Bali, of wil je met eigen ogen zien hoe mooi Java is. Heb je al eens gehoord van de prachtige Pink Beach op een van de eilanden van Nusa Tenggara? We bieden verder reizen aan naar de volgende regio’s in Indonesië:

You don't have permission to register