Over dit land
China heeft al een geschreven geschiedenis van 4000 jaar en is de oudste beschaving ter wereld. China werd voor het eerst verenigd in een keizerrijk in 221 v. Chr., dat zou duren tot aan de gedwongen troonsafstand van Puyi, de laatste keizer van China, in 1912. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit op Het Plein van de Hemelse Vrede. Pas in 1978 kwam er ruimte voor liberalisering, vrije markteconomie en godsdienstvrijheid, een trend die zich langzaam voortzet. Oude geloofsovertuigingen als Boeddhisme, Confucianisme en Taoïsme zijn weer opgebloeid. Daarnaast wordt het hindoeïsme, de islam en het christendom beleden. Het huidige politieke klimaat en de gedeeltelijk vrije markt economie heeft naast een verbeterde leefsituatie er tevens voor gezorgd dat buitenlands toerisme wordt aangemoedigd. Als reiziger bent u welkom in het onmetelijke Chinese rijk, dat met haar indrukwekkende landschappen en boeiende, zeer oude culturele tradities en prachtige monumenten als de Verboden Stad, de Chinese Muur en het Terracotta Leger in Xi’an, een onvergelijkbaar en onvergetelijk reisdoel is.
Geografie
Het 3de grootste land ter wereld na Rusland en Canada. Klimatologische verscheidenheid door enorme geografisch diversiteit en oppervlak. Dit varieert van Siberische koude in noordelijke gebieden, via gematigd klimaat, tot de subtropische zuidelijke landstreken. Kustlijn met diverse landschapsvormen die zich uitstrekken over c.a. 18.000 kilometer. Woestijnen en droge gebieden in het noordwesten. Hooggebergte van de Himalaya. Laagste punt van China is de Turpan depressie die 155 meter beneden zee niveau ligt. De berg Everest is de hoogste berg, grenzend aan Nepal. Vruchtbare akkers en weidegronden langs de rivieren. De bekendste rivieren zijn; Yangtze (6300 kilometer), Gele rivier 5464 kilometer), Parel rivier. De Grand Canal is het langste kanaal (1794 kikometer) door mensen gegraven en loopt van Hangzhou naar Beijing.
Het land is opgedeeld in 22 provincies, Taiwan niet meegerekend. 3 stadsprovincies, 5 autonome gebieden, waaronder Tibet, en 2 Special Administrative Regions SAR (Hongkong en Macao). China is ongeveer 300 keer groter dan Nederland.
Klimaat
China kent grote klimatologische verschillen. Tijdens een reis door China kunt u met alles te maken krijgen, variërend van regen tot storm, kou en hitte. Als in de noordelijke kustprovincies de wind uit het noorden komt is er een droog Siberisch landklimaat. In de zomer is het er zeer warm en vochtig. Naast de vele zonuren kan er ook zo nu en dan veel regen vallen. Een puur landklimaat met droge, hete zomers en koude, strenge winters is te vinden in het westen van China. De temperatuurverschillen tussen zomer en winter kunnen oplopen tot ongeveer 80 Cº. Zeer warm is het in de Tarim-laagvlakte. Hier is de droogste woestijn op aarde gelegen. In de zomer kan de temperatuur in de Tarim-laagvlakte oplopen tot boven de 50 Cº. Deze vlakte wordt ook wel "de oven van China" genoemd.
Landschap
Gemêleerd landschap voorkomen dat zich kenmerkt in hoog en laag gebergte, heuvels, woestijnen en aride gebieden (vooral in het noordwesten), plateaus en delta’s. In grote lijnen is het Chinese landschap berg en heuvelachtig.
Bevolking
In China wonen ongeveer 1,2 miljard mensen. Dit is één vijfde deel van de wereldbevolking. Ruim 80 procent van de mensen bewoont de in cultuur gebrachte gebieden van het platteland, dat slechts tien procent is van de totale landoppervlakte. De bevolking van China bestaat voor ruim 90 procent uit 'Han'-Chinezen, maar heeft in totaal 56 verschillende bevolkingsgroepen. Veel van deze groepen leven in autonome provincies of deelstaten, min of meer onder zelfbestuur.
Religie
China is een multireligieus land. Boeddhisme, Taoïsme, Confucianisme en Islam zijn de meest voorkomende geloofsbelevingen. Het christendom komt in mindere mate voor.
Tijdsverschil
In China is het 7 uur later in de wintertijd in Nederland, en 6 uur later tijdens onze zomertijd.
Eten en drinken
Chinees eten is ons niet onbekend, toch zult u in China onbekende gerechten voorgeschoteld krijgen. Deze gerechten zijn anders klaargemaakt dan in Nederland. De "Hollandse Chinees" heeft zijn gerechten aan de Nederlandse smaak aangepast. Onder vegetarisch voedsel wordt vaak niet meer verstaan dan een eenvoudige groenteschotel. Toch zijn er is China ook wel vegetarische restaurants te vinden. Een geluk voor de vegetariër is dat er in de Chinese keuken ook gevarieerde 'Niet Vlees' producten zijn. In China kunt u het water niet zomaar drinken. Er zijn in bijna elk hotel flessen met gekookt water te vinden.
Feestdagen
Door de vele feestdagen (nationaal en regionaal) in China zijn hieronder alleen de Nationale feestdagen vermeld. Op deze dagen zijn instellingen zoals banken en postkantoren gesloten.
- 01 januari 2016 - Nieuwjaarsdag
- 17 januari 2016 - verlichting van Boeddha
- 04 februari 2016 - Li Chu'un
- 08 februari 2016 - Chinees Nieuwjaar (3 dagen)
- 16 februari 2016 - verjaardag van de jade keizer
- 27 en 28 maart 2016 - Pasen
- 04 april 2016 - Ching Ming festival
- 01 mei 2016 - dag van de arbeid
- 04 mei 2016 - nationale jongerendag
- 09 juni 2016 - Draken bootfestival
- 01 oktober 2016 - Stichting van de Volksrepubliek China
- 25 december 2016 - Kerstmis
- 31 december 2016 - oudjaarsdag
Taal
In China worden zeer veel talen en dialecten gesproken, zoals bijvoorbeeld het Kantonees. De geschreventaal, de karakters, kan door iedereen gelezen worden. Er zijn tienduizenden karakters, met ongeveer 2000 ben je in staat de krant te lezen en als je er 6000 kent ben je een knappe bol. Er is een officiële transcriptie van het Chinees, het zogenaamde pinyin. Dit maakt het een stuk makkelijker de spreektaal te leren. Het is de gesproken taal die van district tot district enorm verschilt. De nationale voertaal is het Mandarijn, dat op school onderwezen wordt. De Chinese taal is niet eenvoudig, vooral qua uitspraak. Het is een tonale taal zoals ook het Thais en Vietnamees. Het zelfde woord kan vier betekenissen hebben, afhankelijk van de toon. Gelijkmatig hoog, stijgend, dalend of stijgend/dalend. Op reis door China is het leuk en handig om een paar woorden en zinnen te leren. Dit wordt door de bevolking zeer op prijs gesteld.
Elektriciteit
In China zelf is er 220 Volt wisselstroom. In de buitengebieden wordt vanwege het gebrek aan elektriciteit nog wel eens een lager voltage geleverd. Het is verstandig een wereldstekker mee te nemen daar de stopcontacten nog al kunnen verschillen. Het is ook raadzaam om apparaten op batterijvoeding mee te nemen en in ieder geval een zaklamp of een kaars bij de hand te houden. Het is namelijk niet ongewoon dat er geen elektriciteit is in de buitengebieden. Dit kan voorkomen doordat de stroom is uitgevallen of dat men het om veiligheidsredenen heeft uitgeschakeld.
Munteenheid
De Chinese munteenheid is Renminbi. Deze werd voorheen afgekort als RMB, maar tegenwoordig is dat Chinese Yuan (CNY). CNY 104 is ongeveer € 10,00. U kunt geld opnemen bij de bank of China en in de hotels, die dezelfde koers hanteren. In de grote steden worden de meest gangbare creditcards geaccepteerd.
Visum
Een visum is verplicht als u naar China wilt reizen. Dit moet van tevoren aangevraagd worden. Smaragd Reizen kan dit voor u regelen.