Top

Groepsreis Molukken: Net even anders

🕒 24 dagen

Vanaf € 3.350 p.p.

Informatie

Jaar na jaar organiseert Smaragd Reizen unieke reizen naar de verschillende eilanden van de Molukse archipel. Indonesië kenner Amy Foss neemt u dit keer mee naar het noorden van de Molukse archipel. Van het grootse Halmahera, de prachtige stranden van Morotai, het zuidelijk gelegen Haruku met zijn interessante forten en warmwaterbronnen naar de indrukwekkende natuur van het lieflijke Nusa Laut.

Een reis door de Molukken heeft bovenal een avontuurlijk karakter. De accommodaties zijn zeer eenvoudig en luxe en comfort zijn er vrijwel niet te vinden. Het vervoer is beperkt en simpel. Naast het relaxen op de vele witte stranden van deze paradijselijke eilanden wordt er bewust door de binnenlanden gereisd om u zo optimaal mogelijk in contact te brengen met mens, natuur, traditie en de smakelijke, gevarieerde Molukse keuken.

Deze unieke reis vindt plaats op twee verschillende datums:    

29 april t/m 22 mei 2023

07 okt  t/m 30 okt 2023              

BELANGRIJK:

* Omdat wij afhankelijk zijn van de lokale weersomstandigheden, vluchten en boten kan het voorkomen dat wij uw reis ter plaatse moeten aanpassen, daarom is een flexibele instelling gedurende de gehele reis noodzakelijk.

* U moet rekening houden met eenvoudige accommodaties en transportmiddelen, ook hier is flexibiliteit vereist.

2023 lijkt ver weg maar de belangstelling voor de Molukken is groot en vol = vol

Het is mogelijk om alvast een optie op deze bijzondere reis te nemen door ons te bellen 0228-312231 of een e-mail

te sturen naar info@smaragd-reizen.nl ovv; De Molukken ‘Net even anders’

* verlenging mogelijk

* u kunt uw persoonlijke wensen kenbaar maken

* maximaal 16 deelnemers

* vertrekgarantie vanaf 10 deelnemers

Inclusief:

✔️ hoofdvlucht Amsterdam-Jakarta-Ternate en Ambon-Jakarta-Amsterdam met Garuda Indonesia

✔️ binnenlandse vlucht Morotai – Ternate met Wings Air

✔️ binnenlandse vlucht Ternate-Ambon met Wings Air

✔️ luchthavenbelasting Schiphol € 32,-

✔️ luchthavenbelasting Indonesië € 28,-

✔️ brandstof- & veiligheidstoeslagen € 321,- (op dit moment)

✔️ accommodatie op alle eilanden op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt

✔️ vervoer van een bus of klein vervoer inclusief chauffeur en inclusief alle kosten van de chauffeur waar van toepassing

✔️ alle benzinekosten

✔️ alle boottochten en overtochten

✔️ alle excursiegelden zoals in de offerte omschreven

✔️ alle entreegelden zoals in de offerte omschreven

✔️ alle overtochten zoals in de offerte omschreven

✔️ allerlei lekkernijen tijdens de reis

✔️ Nederlandse reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten

✔️ Indonesische reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten

Exclusief:

❌ overige maaltijden buiten het ontbijt tenzij anders vermeld

❌ fooien voor gidsen, chauffeurs en andere diensten

❌ reis- & annuleringsverzekering

❌ vertrekbelasting Nederland € 11,-

❌ verplichte bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

❌ verplichte bijdrage SGR € 5,00 per persoon

❌ reserveringskosten € 45,- per boeking

Reis van dag tot dag

DAG 1: AMSTERDAM
Vertrek vanaf Schiphol met Garuda Indonesia

 

DAG 2 JAKARTA
Na aankomst op de luchthaven Soekarno Hatta worden wij naar onze accommodatie gebracht waar wij ons kunnen opladen voor het volgende traject. Vergeet niet de zwemkleding in handbagage mee te nemen. De accommodatie heeft een heerlijk zwembad. In de avond vliegen wij door naar Ternate.

 

DAG 3 JAILOLO
Na aankomst op de luchthaven Babullah van Ternate staan onze gidsen ons op te wachten om ons te vergezellen tijdens ons grote avontuur. We zullen al snel bevriend met ze raken en genieten van hun hartelijke zorgzaamheid. Nadat alle bagage door onze gidsen is verzameld rijden wij naar de haven van Dufa Dufa van waaruit wij per speedboot vertrekken naar Jailolo een voormalig sultanaat aan de westkust van Halmahera het grootste eiland van de Molukken. Na de lunch nemen wij de boot naar de eilanden Babua en Tofiri waar wij naar hartenlust kunnen snorkelen en relaxen.

 

DAG 4 JAILOLO
Vroeg in de morgen wandelen wij naar de kust om de dagelijkse activiteiten van de vissers te zien. Wellicht kunnen wij een paar vissen te bemachtigen die een van onze gidsen als geen ander kan roosteren en serveren met zijn smakelijke colo colo, een heerlijke saus op basis van ui, tomaat en vooral rode pepertjes. Eenmaal terug in de accommodatie staat een smakelijke ontbijt klaar want reken maar dat wij na zo’n gezellige en indrukwekkende ochtendwandeling een gezonde trek hebben gekregen. Wij zetten onze tocht voort naar het dorp Gamtala met haar uiterst vriendelijke bewoners. Voordat wij bij de dorpsbewoners aanschuiven voor een lunch bezoeken wij de mangrovebossen en de warm waterbron. Na de lunch wandelen wij door het dorp om de dagelijkse activiteiten van de inwoners te bekijken. Onderweg naar onze accommodatie stoppen wij nog in het dorp Taboso voor het bezichtigen van een zeer oude, traditionele woning.

 

DAG 5 JAILOLO
In de ochtend brengen wij een bezoek aan het Sultanpaleis van Jailolo. Het zal spannend zijn …. Is hij thuis, de Sultan? Wie weet zullen wij hem ontmoeten. In Tosoa, gelegen aan de rivier bezoeken wij een kleine sopi stokerij. Het lokale alcoholische drankje sopi dat aan jenever doet denken is hier zeer populair en natuurlijk zullen wij meedelen in deze heerlijke proeverij. Later deze dag zien wij het proces van het maken van palmsuiker (gula merah). Dit wordt in veel verschillende gerechten maar ook in koekjes en zoete drankjes gebruikt. In het dorp Taba zijn wij uitgenodigd om te genieten van een kommetje bubur ketan merah, rode rijst met palmsuiker en kokosmelk. Loopt het water u al in de mond?

 

DAG 6 TOBELO
We vervolgen onze reis door de bergen naar het noorden van Halmahera. Vanaf de berg hebben wij een spectaculair uitzicht op de baai Jailolo en de eilanden Ternate & Tidore. In het dorp Gamlenge houden wij een koffiestop en proeven we de lekkernij embal (sagokoekjes). Na de lunch gaan wij op zoek naar de Japanse schip Kayumaru een overblijfsel uit de 2de wereldoorlog. De vroegere airstrip Kao met de Japanse bunker in het dorp Lofra roept eveneens herinneringen op aan deze heftige tijd. Wij sluiten de dag af met een uurtje heerlijk relaxen aan het zwarte zandstrand Pitu.

 

DAG 7 TOBELO
In de morgen stappen wij in een bentor (een gemotoriseerde taxi). Wat een belevenis…!!!! Wij bezoeken de wat chaotische maar gezellige, traditionele, lokale markt en wie weet is er wat van uw gading te koop. In Hibua Lamo is eveneens wat uit de Japanse bezettingstijd te vinden en zal een bezoek aan een traditionele woning u fascineren. Aan het einde van de dag maken wij een stop bij een tuin met diverse specerijen en eindigen onze indrukwekkende dag onder het genot van een heerlijke koffie tubruk op een locatie met een prachtig uitzicht over de verschillende eilanden in de nabije omgeving.

 

DAG 8 TOBELO
In het noordelijk gelegen Igobula en Galela zien we ook hier de invloed van de Japanse overheersing in de vorm van o.a. nog aanwezige kanonnen uit die dagen. Het gedroogde vruchtvlees van de klapper of kokosnoot wordt veelvuldig gebruikt in de cosmetica industrie en hoe e.e.a hier, kleinschalig in zijn werk gaat kunt u vandaag bekijken. Na de lunch bezichtigen wij in Galela een standbeeld dat werd opgericht ter nagedachtenis van een pater jezuïet uit de tijd dat de zending erg actief was in dit gedeelte van Indonesië. Het hele verhaal omtrent dit bijzondere stuk geschiedenis zal onze gids u vertellen en dat we aan zijn lippen hangen tijdens zijn uiteenzetting is haast wel zeker. In de namiddag na een wandeling door de fraaie omgeving sluiten we de dag af met het nuttigen van wat heerlijke lokale versnaperingen want ook het culinaire aspect staat bij Smaragd Reizen hoog in het vaandel.

 

DAG 9 TOBELO
Het gaat vast weer een prachtige dag te worden. Een dag waar volop gesnorkeld kan worden rond een van de eilanden bij Tobelo. Wat dacht u van een wandeling door een van de vele gezellige dorpjes in de omgeving en een bezoek aan Luari waar de mooiste producten van bamboe en de bast van de kokosnoot worden gemaakt. Tenslotte heeft u in Mamuya de gelegenheid om in een hot water pool te springen, een bijzondere belevenis en nog eens goed voor de huid ook. U zult beslist terugkijken op een heerlijke dag.

 

DAG 10 TOBELO
Vandaag gaan wij op verkenning door Zuid Tobelo met een bezoek aan het ziekenhuis Bethesda, nog uit de Nederlandse tijd. Wij bekijken een kleine meubelmakerij waar prachtige meubels worden gemaakt en wij brengen u naar de locatie waar de lekkerste tuna fufu wordt gemaakt, een op een bamboe frame gezouten en gerookte vis lekkernij waar u uw vingers bij af zult likken. Ook varen wij naar het eiland Meti waar in vroegere dagen alleen een airstrip uit de 2de wereld oorlog was en een Japanse bunker. Nadat Soekarno aan de macht kwam werd het dorp Meti gebouwd, het is het enige dorp op dit eiland.

 

DAG 11 MOROTAI
Het is tijd om het overweldigende eiland Halmahera te verlaten en per boot op weg te gaan naar het nog noordelijker gelegen eiland Morotai met zijn uitgestrekte, hagelwitte stranden. Op Morotai aangekomen kunt u de rest van de dag vrij besteden maar tegen de avond gaan we gezamenlijk naar het strand om te genieten van ukelele muziek, zang en misschien zelfs een dansje, en als het weer meezit kunnen wij mogelijk wel een spectaculaire zonsondergang aanschouwen.

 

DAG 12 MOROTAI
Na het ontbijt gaan wij het eiland verkennen met o.a. een bezoek aan de Australische Oorlogsbegraafplaats uit de 2de wereld oorlog. Later ontmoeten wij Muhlis Eso, die veel afweet van de historische wapens, en die ons meeneemt naar zijn huis en kennis laat maken met zijn familie. Muhlis is persoon die vol zit met verhalen uit het verleden en waarvan hij er enkele met ons zal delen. Voordat we later op de dag terug reizen naar onze lieflijke accommodatie gaan we nog even snoepen op de vismarkt van Momo want lokale lekkernijen zijn er volop te koop.

 

DAG 13 MOROTAI
Op het programma voor vandaag staat als eerste de haven Daruba. Onderweg daarnaartoe komen we nog wat oud oorlogstuig tegen in de vorm van o.a. een oude roestige tank. Wij bezoeken het standbeeld van Teuro Nakamura een in Taiwan geboren soldaat in dienst van het Japanse leger die jaren lang in de jungle leefde en veel later niet wist dat de oorlog voorbij was. In het dorp Pilowo praten wij met de oude vrienden van Teuro Nakamura die nog in dit dorp wonen. Na deze indrukwekkende dag keren wij boordevol nieuw opgedane kennis, terug naar onze accommodatie.

 

DAG 14 MOROTAI
Een laatste dag om te genieten van het paradijselijke Morotai. We hebben alle gelegenheid om heerlijk te zwemmen en/of te snorkelen dus vergeet niet je snorkel spullen mee te nemen. Bij het eiland Kokoya proberen wij zelf vis te vangen voor onze maaltijd. Gaat ons dit lukken????? Na een hopelijk, prachtige zonsondergang zullen we beslist voldaan en met een volle maag ons bed opzoeken voor de laatste nacht op deze fijne locatie.

 

DAG 15 TERNATE
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Ternate. Houdt er rekening mee dat men slechts 15 kg per persoon mag meenemen (nadere informatie hieromtrent volgt op de reizigers bijeenkomst voorafgaande aan uw reis ). Na aankomst op Ternate vertrek naar ons buitengewoon gezellige onderkomen gelegen op de heuvel. De rest van de dag vrij ter besteding.

 

DAG 16 TERNATE
Ternate nam in de koloniale tijd een uiterst belangrijke positie in met betrekking tot de specerijhandel. Om u een indruk te geven rondom deze geschiedenis bezoeken we o.a. een kruidnagel- en nootmuskaat plantage maar ook de oude Bentengs of forten zoals Fort Oranje, het Portugese Fort Kayu Merah wordt niet vergeten. Het Kedaton museum en Fort Toloka in Dufa zal een blijvende indruk op u achterlaten. En wat dacht u van het Ngade meer met een prachtig uitzicht op de vulkaan Gamalama. Als laatste bezoeken wij deze dag het spectaculaire kratermeer Tolire Besar waar u tevens in alle rust kunt genieten van de heerlijke pisang goreng die er bij gezellige eetstalletjes verkrijgbaar is. Maar…… niet te veel snoepen hoor want het eten in ons verblijf is ook zo enorm lekker.

 

DAG 17 TERNATE-TIDORE
Vandaag maken we een trip naar het eiland Tidore dat eveneens belangrijk was binnen de specerijhandel. De oversteek maken we met kleine bootjes en zal ongeveer twintig minuten duren. U zult genieten van het leven in de kleine havens en van de eenvoudige transportmiddelen waarmee van alles en nog wat wordt verscheept.. In de plaats Rum zien wij nog de resten van het oude Spaans Fort en een gedenkplaats die ons herinnert aan de komst van de eerste Spanjaarden op het eiland in 1521. Tidore is bijna even groot als Ternate maar is veel dunner bevolkt. U zult genieten van de prachtige vergezichten vanaf de berg. Ook brengen wij een bezoek aan de Kedaton, het paleis van de Sultan van Tidore.

 

DAG 18 AMBON
Wij verlaten de noordelijke Molukken en maken de transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar Ambon. Na aankomst op de luchthaven Pattimura rijden we per bus naar onze accommodatie in Ambon stad. We rijden langs de prachtige baai van Ambon en passeren de imponerende Merah Putih brug dwars over de baai. Wanneer de tijd het toelaat, gaan wij samen met onze gids de stad te voet verkennen. Wij wandelen langs het stadhuis, de atletiekbaan met de slogan Ambon Manise en brengen een bezoek aan World Peace Gong. Bij de kleine winkeltjes zijn er altijd stalletjes te vinden waar u veel lekkers kan kopen.

 

DAG 19 HARUKU
Per speedboot varen wij in de ochtend naar het eiland Haruku waar in 1527 de Portugezen aan land kwamen terwijl de Nederlanders pas in 1590 hier een rol speelden. Haruku is mooi, interessant, lieflijk en klein met slechts een oppervlakte van 178km2. Het ligt ten oosten van Ambon en ten westen van Saparua en maakt deel uit van de zogenaamde Lease-eilanden.

 

DAG 20 HARUKU
Wij gaan op verkenning naar de westkant van het eiland. Wij wandelen wat rond in Kailolo met in de hoop de maleo vogel te zien, ook wel de geluksvogel genoemd. Afhankelijk van het weer klimmen wij achter op de brommer of in een open truck naar Kabau Rohomani waar de islam een lange geschiedenis kent. Wij zetten onze tocht voor naar Samet voor een bezoek aan Fort Zeelandia. De voormalige binnenmuren van het Fort Zeelandia, na de laatste renovatie vernoemd naar Nieuw Zeelandia, worden gebruikt als leefruimte van de lokale omwonenden. Als laatste bezoeken wij het dorpje Oma waar wij tussen de lokale inwoners een duik kunnen nemen in de heilzame warmwaterbron.

 

DAG 21 HARIA
Na ons ontbijt gaan we te voet Fort Nieuw Hoorn. Met dezelfde groep brommer rijders of met de open truck vertrekken wij naar Waemital waar de Butonese bevolking (oorspronkelijke bewoners van zuidoost Sulawesi) zich gevestigd heeft. Hier zien wij hun dagelijkse activiteiten en wellicht helpen wij een handje mee. Aan het strand van Hulalio nuttigen wij onze heerlijke meegebrachte lunch voordat wij naar de onze volgende bestemming, Haria op het eiland Sapaura, vertrekken. Eenmaal aangekomen op het Saparua zullen wij moe en voldaan snel ons bed opzoeken om lekker weg te dromen na een dag vol bijzondere indrukken.

 

DAG 22 NUSA LAUT – AMBON
In de morgen vertrek naar Nusa Laut, het kleinste bewoonde eiland van de vijf Ambonese eilanden (Nusa Laut, Haruku, Saparua, Seram en Ambon). Dit prachtige eiland, omringd door baaien en kilometers lange kuststroken heeft veel te bieden. Hier staan nog steeds nootmuskaatbomen, eeuwen oude kruidnagelbomen, kaneel en de sagopalmen. Tijdens onze tocht bezoeken wij de 19e eeuwse kerken Eben Haezer en Ameth Kerk. Aan het einde van de dag varen wij naar Ambon.

 

DAG 23 AMBON
Het zit er op, we moeten afscheid nemen van de mooie en vriendelijke Molukken. In de meeste gevallen is het vertrek pas laat in de middag. De hele dag is ter vrije besteding en hebben wij de kamers tot ons vertrek ter beschikking. Maar uiteindelijk is er geen ontkomen aan: Via Jakarta reizen wij terug naar Nederland.

 

DAG 24 AMSTERDAM
Aankomst op Schiphol en tevens einde van de reis.

Prijzen

Prijs per persoon: € 3.350 ,-

1 persoonstoeslag € 499 ,-

Galerij

You don't have permission to register