Groepsreis Sumatra: De Mentawai stammen van Sumatra en Harau vallei 2019

vanaf € 2.995 p.p.
Type Groepsreis
Duur 21 dagen
Reiscode SUMMEN02

Indonesiëkenner Amy Foss neemt u mee naar de eilanden van Mentawai en de Harau Vallei van Sumatra. Ontdek de natuur en de primitieve cultuur van de Mentawai stam en maak een avontuurlijke trekking in de Harau Vallei.  Deze reis wordt gemaakt op 19 september t/m 09 oktober 2019.

 Bijzonderheden:
- verlenging mogelijk
- u kunt uw persoonlijke wensen kenbaar maken
- maximaal 16 deelnemers
- vertrekgarantie vanaf 10 deelnemers

Dag 1 Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol met Garuda Indonesia. Het grote avontuur kan beginnen.
Dag 2 Padang
Bij aankomst op de luchthaven Minangkabau International in Padang worden wij naar onze accommodatie gebracht. De rest van de dag is vrij te besteden. Padang, is de hoofdstad van West Sumatra.
Dag 3 Padang
Deze dag is vrij ter beschikking. In de middag is er de mogelijkheid nog de nodige spulletjes te kopen zoals bijvoorbeeld muggenolie.
Dag 5 Bat Obai
Vroeg in de ochtend worden wij gewekt en is het tijd om te gaan baden. Met handdoek en zeep gaan wij op weg naar de rivier waar onze opfris beurt plaats zal vinden. Dat wordt wennen! Na het ontbijt stappen wij op een traditionele pong pong (gemotoriseerde kano) en neemt ons mee naar het dorp Bat Obai. Al varende over de rivier en dwars door het Siberut National Park bereiken wij na ongeveer 4 uurtjes de plaats waar wij aan wal gaan. Na een korte trektocht bereiken wij het huis van de stamhoofd. De geuren van de vers gekookte lunch komen ons tegemoet. Wat staat er vandaag op het menu? Met onze rubberen laarzen aan gaan wij op zoek naar de speciale bomen waar de bevolking hun traditionele kleding en manden van maken. Wij strijken neer bij de rivier waar wij het hele proces kunnen volgen.
Dag 6 Kulukubuk
Wij wandelen naar de oever van de rivier waar wij de bagage op de kano laden. Klaar voor vertrek en vervolgen onze route naar Kulukubuk. De religie van de bevolking hier is het Animisme, het allereerste geloof van de wereld een overtuiging waarbij je aan alles op aarde bepaalde krachten toekent. De echte avonturier in ons midden gaan het regenwoud in voor een tocht van zes á zeven uur! Met onze rugzak op de schouders, gevuld met hetgeen je zoals nodig hebt in de jungle, beginnen wij aan een boeiende tocht waar wij uiteindelijk het dorp Madobag zullen bereiken. Wij overnachten in een traditionele Uma huis. Degene die met de kano reizen zullen ervoor zorgen dat een welverdiende maaltijd op tafel komt. Na de trektocht zullen wij meer dan trek hebben.
Dag 7 Butui
Wij stappen in onze dagelijkse schoeisel en wandelen naar de Kulukubuk waterval waar wij een verkoelende duik kunnen nemen bij de 70 meter hoge Kulu Kubuk waterval. Daarna gaan wij met onze gemotoriseerde kano naar Butui. Wij maken kennis met de Sikerei, de medicijnman van het dorp. En wie weet zien wij in de avond een traditionele dans tijdens een van de ceremonies.
Dag 8 Butui
Opnieuw een volle dag de tijd om te ervaren op wat voor een eenvoudige en primitieve manier de mensen hier hun leven leiden. Het zal interessant zijn om te ontdekken hoe men hier, in de binnenlanden van Siberut met zo weinig middelen weet te overleven. Zouden wij dat ook kunnen? We zullen zien! Wij zijn getuige van de dagelijkse activiteiten van de bewoners in deze streek waaronder het zetten van de prachtige tatoeages die velen mensen hier dragen en het bereiden van het eiwitrijke sagomeel, het hoofdvoedsel van de Mentawai.
Dag 9 Butui
Wij beginnen al te wennen aan de eenvoud van het leven in de jungle. Vandaag vroeg uit de veren en zien hoe de gifpijlen gemaakt worden voor de jacht. Samen trekken wij erop uit om te jagen voor het avondmaal. Er moet die avond ook gegeten worden dus hopen dat wij met een varken thuis komen zodat er een feestje gebouwd kan worden.
Dag 10 Muntei
Na het ontbijt gaat u samen met uw gastgezin vissen in de rivier. Deze activiteit wordt normaliter uitgevoerd door de vrouwen in het dorp. Na het vissen keert u terug naar het huis en gaat u samen met hun op zoek naar kruiden waar ze hun traditionele medicijnen van maken. Na de lunch kunt u zich klaar maken om per gemotoriseerde kano naar Muntei te varen. Na aankomst in Muntei heeft u een transfer naar uw gasthuis waar u dineert en overnacht.
Dag 11 Tua Pejat
Wij nemen de boot naar Tua Pejat. Deze tocht duurt ongeveer 4 uur. Na aankomst in Tua Pejat hebben wij een transfer naar ons onderkomen waar wij de komende dagen overnachten.
Dag 12 Tua Pejat
Vandaag een heerlijke relaxdag! Na het ontbijt hebben wij een transfer naar de haven en nemen wij de boot naar het strand van Uma Awera. Hier kunnen wij u aan het witte zandstrand heerlijk bijkomen, zonnebaden en zwemmen in de zee.
Dag 13 Tua Pejat
Onze laatste dag op de Mentawai eilanden. Nog een laatste bezoek aan de traditionele markt, een school en de Santa Petrus kerk. Als laatste bezoeken wij de waterval Simaombuk. De dag sluiten wij af met een heerlijke barbecue.
Dag 14 Padang
Na een vroeg ontbijt gaan wij per snelboot naar Padang op het vaste land van Sumatra. Wij hebben vast en zeker heel wat indrukken van deze bijzondere eilandengroep te verwerken.
Dag 15 Harau Vallei
Via de Anai Vallei rijden wij naar Bukittinggi, het hart van de Minangkabau cultuur. Onderweg maken wij verschillende stops waaronder de Anai waterval en het Pandai Sikat dorp met zijn traditionele houtsnijwerk en bijzondere weeftechnieken, waaronder die van de Sonket met het vele goud of zilverdraad. Na aankomst in Bukittinggi maken wij een stadstour. Wij bezoeken Canyon Sianok met de prachtige vergezichten, het Nederlandse Fort De Kock, de Indonesische Big Ben genaamd Jam Gadang, rijden door het fraaie landschap rond Bukittinggi en bezoeken een traditionele markt. Later op de dag reizen we via Payakumbuh door naar de Harau Vallei. De overnachting vindt plaats in een eenvoudige guesthouse.
Dag 16 Harau vallei trekking
In de ochtend maken wij ons op voor een tracking door de jungle van Harau. Doordat de tocht in het dorp waar wij overnachten start hebben wij ook direct contact met de lokale bevolking waarvan er enkelen met ons mee zullen lopen om ons te begeleiden. Wij vervolgen onze trektocht dieper de jungle in om het tropisch regenwoud van Harau met zijn vele facetten te ontdekken. Met een beetje geluk zien we verschillende soorten exotische dieren zoals de zwarte gibbon, de langstaart makaken en de weelderige flora van het regenwoud.
Dag 17 Sawah Lunto
Via Tabek Patah en Batu Sangkar rijden wij naar het vroegere Nederlands dorpje Sawah Lunto. Onderweg stoppen wij in Tabek Patah om te genieten van het prachtige uitzicht (camera bij de hand houden) en voor de traditionele snack tijdens het bezoek aan de lokale koffiefabriek. Daarna bezoeken wij het traditionele Minangkabaudorp Rao-Rao, in Batu Sangkar de replica van het paleis van het Minangkabau koninkrijk bij Pagaruyun. De dag eindigt in het authentieke dorpje Sawah Lunto.
Dag 18 Sawah Lunto
Wij beginnen vandaag met het verkennen van het historische Sawah Lunto. Wij bezoeken het oude treinstation met het daarbij behorende museum, de oude kolenmijnen van Lobang Mbah Suro, “the Old Big Kitchen” in Gudang Ransoem. Deze Old Big Kitchen werd vroeger gebruikt als keuken waar gekookt werd voor de mijnwerkers. Eveneens bezoeken wij gebouwen die in de Nederlandse tijd zijn gebouwd, zoals de oude katholieke kerk, het oude theater waar vroeger, o.a. werd gedanst en brengen we een bezoek aan het oude ziekenhuis.
Dag 19 Sawah Lunto
In de morgen volgt een bezoek aan de traditionele markt van Sawah Lunto waar wij kunnen zien hoe de lokale bevolking zaken doet. Het is altijd weer een gezellige bedoening en leuk om te zien hoe de kooplui hun waren aanprijzen. Er is hier zoveel te zien, de grote variatie aan groente, fruit, vlees, vis en allerlei ander koopwaar. Maar wij moeten zelf ook aan de slag want van onze gids horen wij wat we moeten kopen ter voorbereiding van de kookles. Na ons marktbezoek gaan wij door naar het huis van “oma” waar wij uitleg krijgen over de kookles. Wat voor ’n eten gaan we bereiden, hebben we de juiste ingrediënten ingekocht? We zullen het zien, het belangrijkste is immers dat we plezier en contact hebben met de lokale bevolking. En de gerechten?….. Ach die zullen best wel smaken.
Dag 20 Padang
In de ochtend rijden wij via een schitterende route naar het meer van Singkarak waar wij zullen genieten van het fraaie uitzicht over het meer. In Sitinjau Laut hebben wij gelegenheid om naar hartenlust te fotograferen want de vergezichten in de Padangse Hooglanden zijn bijzonder mooi. Tenslotte is het tijd om naar de luchthaven van Padang te rijden voor onze vlucht naar Jakarta vanwaar wij, heel wat ervaringen rijker en boordevol indrukken, de vlucht naar Nederland moeten aanvaarden.
Dag 21 Amsterdam
In de ochtend komen wij aan op Schiphol, een bijzondere reis zit er op, wat zullen wij veel te vertellen hebben.

Prijzen

Prijs per persoon  Eenpersoonstoeslag
 € 2.995,-  € 208,-

Inclusief

- hoofdvlucht Amsterdam-Jakarta-Padang en Padang-Jakarta-Amsterdam met Garuda Indonesia
- luchthavenbelasting Schiphol € 32,-
- luchthavenbelasting Indonesië € 23,-
- brandstof- & veiligheidstoeslagen € 260,- (op dit moment)
- accommodatie op alle eilanden op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt
- vervoer van een bus inclusief chauffeur en inclusief alle kosten van de chauffeur waar van toepassing
- alle boottochten en overtochten
- alle benzinekosten - alle excursiegelden zoals in de offerte omschreven
- alle entreegelden zoals in de offerte omschreven
- lunch tijdens het verblijf bij de Mentawai stammen
- diner tijdens het verblijf bij de Mentawai stammen
- allerlei lekkernijen tijdens de reis
- Nederlandse reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten
- Indonesische reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten

Exclusief

- overige maaltijden buiten het ontbijt tenzij anders vermeld
- reis- en annuleringsverzekering
- verplichte bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
- reserveringskosten € 35.00 per boeking

Uw gegevens

Geslacht
Voorletters*
Achternaam*
Adres
Postcode
Woonplaats
Land
Telefoonnummer
E-mailadres

Geselecteerde reis

Gewenste vetrekdatum
Gewenste terugkomstdatum
Aantal volwassenen
Aantal kinderen onder 12 jaar?
Voorkeur luchtvaartmaatschappij
Heeft u verder nog wensen/opmerkingen?