Groepsreis Molukken: Kleurrijk & wonderschoon Molukken

vanaf € 2.925 p.p.
Type Groepsreis
Duur 24 dagen
Reiscode Mol02

Indonesiëkenner Amy Foss en de Molukse schrijfster Sylvia Pessireron, bekend van haar boeiende boeken zoals Tussen Mensen en Geesten, de Verzwegen soldaat, Gesloten Koffers en Molukkers in Nederland, nemen u mee naar een aantal minder bekende maar wonderschone eilanden van de Molukken. Sylvia zal op interessante locaties boeiende en spannende verhalen vertellen. Beleef de historie en geniet van de hartelijke bevolking en de prachtige stranden met de azuurblauwe zee met de beste snorkelplekken.

Een reis naar de Molukken is avontuurlijk. Houdt daarom rekening met eenvoudige accommodaties en vervoer en plaatsen met weinig luxe. U reist dwars door de binnenlanden van de eilanden waar de geur van kruidnagel- en nootmuskaat bomen herinneringen oproepen aan vroegere tijden. Deze unieke reis vindt plaats van:  18 maart t/m 10 april 2019 (Vol)
                                                                                                                                                                                    21 oktober t/m 13 november 2019 (Vol)


Wat u moet weten:
* Wanneer u voor onderstaande reis kiest is een flexibele instelling vereist. Wij zijn immers afhankelijk van de lokale weersomstandigheden, vluchten en boten dus kan het voorkomen dat uw reis ter plaatse kan veranderen
* De tocht Ambon-Banda Neira-Ambon kan wisselen van snelboot of per Pelniboot
* U moet rekening houden met eenvoudige transportmiddelen

2019 lijkt ver weg maar de belangstelling voor de Molukken is groot en vol = vol. Het is mogelijk om alvast een optie op deze bijzondere reis te nemen door ons te bellen 0228-312231 of een e-mail te sturen naar info@smaragd-reizen.nl ovv; Kleurrijk & Wonderschoon Molukken.

Dag 1 Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol
Dag 2 Jakarta
Na aankomst op de luchthaven Soekarno Hatta in Jakarta worden wij naar onze accommodatie gebracht. In de avond vliegen wij door naar Saumlaki op de Tanimbar eilanden.
Dag 3 Saumlaki
Ons vliegtuig landt in Saumlaki, gelegen op het eiland Yamdena. Nadat alle bagage van de band gehaald is worden wij naar onze accommodatie gebracht gelegen aan het water. In dit gezellige onderkomen ko men wij helemaal tot rust en kunnen ons opladen voor ons aankomende avontuur.
Dag 4 Saumlaki
Vroeg in de morgen wandelen wij naar de markt waar vooral verse vis verkocht wordt. Het ontbijt nuttigen wij op het terras voor de kamer. Met een goed gevulde maag vertrek naar het dorp Oililit met zijn hartelijke inwoners. Wij brengen heel wat tijd door in dit dorp waar men rujak (tropische vruchten met een pittige saus) maakt, we aanwezig zijn bij het maken van embal, maar ook zien hoe de manden worden gevlochten die later gebruikt worden om goederen in te vervoeren.
Dag 5 Saumlaki
Vandaag bezoeken wij het dorp Lauran en kijken hoe sageru wordt gemaakt. Het sap van de palmboom wordt verwerkt tot sopi, een alcoholisch drankje. Uiteraard behoort proeven tot de mogelijkheden en wordt er op z’n Moluks een toost uitgebracht: “Kalwedo”. Bij Ilngei zien wij hoe bakstenen stuk voor stuk met de hand gemaakt worden. En in Wowonda bezoeken wij de Katholieke kerk die na een flink aantal treden is te bereiken.
Dag 6 Saumlaki
Weer een heerlijke dag op het eiland Tanimbar. In het dorpje Tumbur zien wij hoe de traditionele kleden worden geweven en bekijken we het meesterlijke houtsnijden met de geheel eigen stijl. In Sangliat Dol bezoeken wij de heilige boot die uitsluitend bezocht mag worden na de inzegening van de priester. Daarna wandelen wij door het traditionele dorpje.
Dag 7 Saumlaki - Matakus
Vandaag varen wij naar het eiland Matakus waar wij kunnen genieten van zon, zee en strand.
Dag 8 Ambon
Wij verlaten de prachtige Tanimbar eilanden en vliegen naar het eiland Ambon. Na incheck in het hotel maken wij ’s middags een wandeling om de omgeving te verkennen.
Dag 9 Banda Neira
Vroeg in de ochtend rijden wij naar de havenplaats Tulehu waar wij aan boord gaan van de snelboot die ons naar de prachtige Banda eilanden brengt. Na paar uur varen laat de scheepshoorn weten dat wij gearriveerd zijn op Banda Neira. Wanneer iedereen van boord is en alle bagage is verzameld, wandelen we via de pasar naar onze accommodatie aan het water met schitterend uitzicht op de vulkaan, de Gunung Api.
Dag 10 Banda Neira
Banda heeft een rijke historie. Vele Nederlandse invloeden zijn hier nog te vinden, zoals de oude handels gebouwen en de restanten van de perkeniers-woningen met de gigantische nootmuskaat perken. Wij wandelen over het eiland naar de oude stad van Neira met o.a. Fort Belgica, het Hatta Huis, het Budaya Museum, en de oude Nederlands Hervormde Kerk. Na de lunch maken wij per boot een tocht rondom de Gunung Api en eindigen deze interessante excursie op een sfeervolle locatie waar wij gaan genieten van de zonsondergang en een heerlijke BBQ-diner waarbij de gezellige Molukse muziek zeker niet zal ontbreken.
Dag 11 Banda Neira
Vandaag staat er een bezoek aan bezoek Banda Besar op het programma. Daar stappen wij achterop de brommer om dit grootte, boeiende eiland te verkennen. Een bezoek aan het oude maar geheel gerenoveerde perk Spanciby brengt ons terug in de tijd. Bij Karnopol is er gelegenheid om te snorkelen en te genieten van de onderwater wereld en kunt u oog in oog komen te staan met opmerkelijke tropische vissen. Na dit prachtige avontuur stappen wij weer op de brommer en bezoeken de restanten van Fort Concordia. Na deze interessante ochtend hebben wij vast en zeker trek gekregen. In Waer hebben een aantal dames van het dorp een heerlijk traditionele lunch bereid. Daarna zetten wij onze tocht voort langs langgerekte nootmuskaat tuinen. In Lontor bezoeken wij een Nederlands kerkhof waar verschillende oud-perkerniers begraven liggen onder fraai bewerkte grafstenen. Nadat wij tijd hebben doorgebracht bij Fort Hollandia strijken wij neer bij de perkenier, Harun van den Broeke, een neef van de bekende Van den Broeke familie. Hier zien we o.a. hoe de lekkernij onde onde gemaakt wordt en natuurlijk is er volop gelegenheid om van deze snack te proeven.
Dag 12 Pulau Ay - Pulau Hatta
In de ochtend ligt onze boot met zijn bekwame schipper al klaar om ons naar het bijzonder eiland Pulau Ay te brengen. Op dit eiland staan gigantisch kanariebomen die in het verleden werden geplant als schaduwboom voor de nootmuskaatboom. Op het eiland zijn nog vele overblijfselen van de koloniale tijd te vinden zoals de restanten van het enorme perkeniershuis Welvaren, de oude protestantse kerk en fort Revenge. In de middag varen wij naar Pulau Hatta, één van de mooiste snorkel- en duik bestemmingen die hier te vinden zijn. Hier verblijven wij twee nachten.
Dag 13 Pulau Hatta
Vandaag heeft u de gehele dag de tijd om direct voor uw huisje aan het strand te snorkelen en te genieten van het prachtige leven onder water. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een wandeling door de dorpjes waar wij getuige zijn van de dagelijkse activiteiten van de lokale bevolking.
Dag 14 Ambon
Na een vroeg ontbijt varen wij terug naar Banda Neira waar wij direct op de snelboot naar Ambon stappen. Eenmaal daar aangekomen checken wij meteen in, in ons hotel.
Dag 15 Ambon
Vertrek naar Naku forest met palmbomen waar het sap getapt wordt voor de productie van palmsuiker. Hier kunnen wij zien hoe palmsuiker gemaakt wordt. In het dorp Tulehu worden wij verwacht in een lokaal huis waar de vrouwen Amboncake oftewel kasbi tone bereiden. Het mengsel van cassave met bruine suiker en kokos wordt gebakken en we mogen het resultaat proeven onder het genot van een kopje koffie of thee. ’s Avonds vertrekken we per ferry naar het eiland Buru dat bekend staat om de beste kwaliteit Kaya Putih olie. Aan boord maken wij ons bedje klaar voor de nacht. Voordat we ons nestje opzoeken, wordt er aan dek nog even nagebabbeld.
Dag 16 Namlea
Om ongeveer vier uur in de ochtend arriveren wij in Namlea op Buru. Vóór het ontbijt nemen we wat rust in het hotel. Daarna lopen wij naar de beneden stad waar becakrijders klaarstaan om ons naar de gezellige pasar te brengen. Hier worden verschillende soorten vis gekocht voor onze BBQ lunch. We maken een rondje door de stad voordat wij naar het strand vertrekken voor een heerlijke maaltijd met vers gegrilde vis. De dag is nog niet voorbij. Met de bus rijden wij naar de wijk Unit, in een lokaal huis mogen genieten van sago tumbu koekjes en het alom bekende Indonesische drankje cendol.
Dag 17 Jikumerassa
Vandaag brengen wij eerst een bezoek aan de Japanse bunker. Dit monument werd opgericht om de landing van het Indonesische nationale leger te herdenken die werd ingezet om de opstand op de Molukken in de kiem te smoren. Daarna zetten wij onze tocht voort naar Jikumerassa. Onderweg stoppen wij het bijzondere dorpje Waimiting waar geen enkele sanitaire voorziening is en men volledig is aangewezen op het gebruik van de zee. Bij Waprea bezoeken wij de waterval voor een verfrissende duik nemen en waar liefhebbers naar hartelust kunnen snorkelen. Wanneer wij onze accommodatie bereiken kunnen wij – met een drankje in de hand – genieten van de prachtige zonsondergang.
Dag 18 Jikumerassa
Deze hele dag staat in het teken van heerlijk relaxen.
Dag 19 Kayeli
Wij rijden terug naar Namlea. Onderweg stoppen wij bij het dorpje Hatawanu waar de specialiteit pisang goreng is. Al smullend van deze lekkernij rijden wij door om de ferry naar Kaiely te halen. In Kaiely is geen accommodatie aanwezig in de vorm van een hotel of losmen, dus verblijven wij bij lokale bevolking in de kampong waar de geiten buiten los rondlopen. Terwijl u naar uw gastgezin wordt gebracht, zal ons team voor uw bagage zorgen. ’s Avonds kunt u genieten van de heerlijke maaltijd die Mama Umi voor ons heeft gekookt.
Dag 20 Kayeli
Wij varen naar Waelapia waar wij een flinke klim maken naar een fraai bergmeer. Later deze dag lunchen wij op het strand van Laruba waar ook gesnorkeld kan worden. We besluiten de dag met een vaartocht terug naar Kayeli.
Dag 21 Ambon
Onze laatste dag op pulau Buru. Met een smalle boot varen wij door de indrukwekkende mangrove bossen en bezoeken een schilpaddenopvangcentrum. De vissers laten ons kennismaken maken met de speciale techniek van het vissen met netten. Maar komen ze wel met een flinke vangst thuis? In de middag varen wij terug naar Namlea waar de nachtferry naar Ambon aangemeerd ligt.
Dag 22 Ambon
Vroeg in de morgen komen wij aan in Ambon. Na de boottocht is een zacht bed wel heel aanlokkelijk. De rest van de dag is vrij ter beschikking. Wellicht een goede gelegenheid voor uw laatste inkopen!
Dag 23 Ambon
Vandaag nemen wij afscheid van het warme, mooie en vriendelijke Molukken. De uren voor vertrek naar de luchthaven kunt u zelf invullen; de kamer is tot vertrek beschikbaar. Uiteindelijk is er geen ontkomen meer aan en vertrekken wij via Jakarta terug naar Nederland.
Dag 24 Amsterdam
Aankomst op Schiphol.

Prijzen

Prijs per persoon  Eenpersoon toeslag
 € 2.925,-  € 499,-

Inclusief

- hoofdvlucht Amsterdam-Jakarta-Ambon Saumlaki en Ambon-Jakarta-Amsterdam met Garuda Indonesia
- binnenlandse vlucht Saumlaki-Ambon met Garuda Indonesia
- luchthavenbelasting Schiphol € 32,-
- luchthavenbelasting Indonesië € 23,-
- brandstof- & veiligheidstoeslagen € 255,- (op dit moment)
- accommodatie in Jakarta op basis van een tweepersoonskamer
- accommodatie op alle eilanden op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt
- vervoer van een bus inclusief chauffeur en inclusief alle kosten van de chauffeur waar van toepassing
- alle benzinekosten
- alle boottochten en overtochten
- brommertocht
- alle excursiegelden zoals in de offerte omschreven
- alle entreegelden zoals in de offerte omschreven
- 2 lunches
- BQQ diner 
- allerlei lekkernijen tijdens de reis
- Nederlandse reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten
- Indonesische reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten

Exclusief

- overige maaltijden buiten het ontbijt tenzij anders vermeld 
- reis- en annuleringverzekering
- verplichte bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
- reserveringskosten € 35,- per boeking

Uw gegevens

Geslacht
Voorletters*
Achternaam*
Adres
Postcode
Woonplaats
Land
Telefoonnummer
E-mailadres

Geselecteerde reis

Gewenste vetrekdatum
Gewenste terugkomstdatum
Aantal volwassenen
Aantal kinderen onder 12 jaar?
Voorkeur luchtvaartmaatschappij
Heeft u verder nog wensen/opmerkingen?