Top
Hoe u zich het best
kan gedragen
tijdens het bezoek
van een
boeddhistische tempel

Het bezoeken van een boeddhistische tempel in Azië is een onvergetelijke ervaring. Hoewel sommige toeristen zich op deze heilige plekken misschien wat ongemakkelijk of misplaatst voelen, worden ze altijd zeer vriendelijk ontvangen en zijn altijd welkom. Om zo respectvol mogelijk met deze gastvrijheid om te gaan is het goed om te weten welke etiquette er gehanteerd wordt.

Doe uw schoenen uit

In de meeste tempels mogen geen schoenen gedragen worden. Vaak is er een centrale plek waar u uw schoenen kunt achterlaten. Wij raden aan om makkelijke instappers te dragen als u meerdere tempels op een dag gaat bezoeken.

Draag bedekte kleding

Het kan respectloos overkomen wanneer u te bloot gekleed een tempel bezoekt. Hoewel het vaak warm is, is het toch belangrijk dat u in ieder geval uw schouders en benen bedekt. Bikinitopjes, diepe decolletés, zeer korte broeken en rokjes zijn uit den boze. Trek dus bedekte kleding aan of neem een sjaal of sarong (traditionele omslagdoek) mee om u mee te bedekken.

Wees respectvol

Respectvol blijven lijkt misschien logisch, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Doe uw telefoon uit, rook niet en verwijder uw kauwgum voordat u de tempel binnenstapt. Praat met een gedempte stem en voer geen ongepaste gesprekken. Raak daarnaast de Boeddhabeelden niet aan en ga er tevens niet te dichtbij staan. Vraag van te voren na of het toegestaan is om foto’s te maken en maak daarnaast nooit foto’s van monniken in gebed.

Gebruik de juiste lichaamstaal

In tempels zijn er diverse gebruiken. Wanneer monniken de tempel betreden is het bijvoorbeeld gebruikelijk om op te staan, om zo respect te betuigen. Daarnaast is het belangrijk om nooit boven de monnik of de Boeddhabeelden uit te komen. Als je lang bent dien je dus te bukken.

Geef een kleine donatie

De meeste tempels hebben een metalen doos waarin u een kleine donatie kunt doen. Tempels leven van een klein budget dus een kleine donatie (1 euro of minder) kan al veel betekenen en er mede voor zorgen dat de tempel open blijft.

Wijs niet naar mensen of dingen

Het wijzen met handen én voeten wordt gezien als onbeleefd. Wijs dus nooit naar mensen, monniken en de Boeddha.

Eet niet in het bijzijn van monniken

Monniken eten pas in de namiddag. Houd hier rekening mee en probeer niet in hun bijzijn te eten.

Toon niet te veel affectie

Hoewel een tempel erg romantisch kan zijn, is dit niet de plek om affectie naar elkaar te tonen. Wees respectvol en onthoud dat het gebed en de Boeddha de centrale focus zijn.

Raak als vrouw de monniken niet aan

Over het algemeen mogen vrouwen monniken niet aanraken of iets aanreiken. Wanneer dit wel gebeurt, moet een monnik een zuiveringsritueel ondergaan. Wanneer u iets aan de monnik wilt geven, kan dat via een man. Zelfs familieleden moeten zich aan deze regel houden.

Veel landen in Zuidoost-Azië hebben een grote diversiteit aan boeddhistische tempels; u kunt ze bezoeken tijdens onze reizen naar Thailand, Indonesië, Maleisië en Vietnam.

You don't have permission to register