Top

Groepsreis: ‘De Smaak van Sumatra’ met chef-kok Agus Hermawan

🕒 14 dagen - vanaf € 1999 p.p.

Informatie

Executive chef kok Agus Hermawan en Indonesiëkenner Amy Foss nemen je mee naar het Indonesische eiland Sumatra. Agus Hermawan, is Executive Chef van de alom bekende ‘Rons Gastrobar Indonesia’ en is door de Indonesische Minister van Toerisme verkozen tot ambassadeur van de Indonesische Keuken.
Het accent van deze unieke reis ligt op het ontdekken van de Sumatraanse keuken. Onder andere in de vorm van kooklessen, proeverijen en met het uitproberen van het enorme aanbod aan streetfood maken we kennis met deze veelzijdige keuken.
Natuurlijk kom je tijdens deze reis ook uitgebreid in contact met de diversiteit aan culturen en de uitzonderlijk mooie flora en fauna die Sumatra rijk is.
Deze reis wordt gemaakt van 24 september tot en met 7 oktober 2022.

– Is koken je passie?
– Houd je van lekker eten?
– Heb je belangstelling voor de Indonesische keuken?
– Heb je op welke wijze dan ook een band met Indonesië?
– Heb je een voorliefde voor dit prachtige land?
– Ben je dol op avontuur en wil je wat bijzonders beleven?

……………dan is dit de reis die bij je past!
Wil je een bezoek brengen aan je geboortehuis, familie of een begraafplaats in het gebied op Sumatra dat wij gaan bezoeken, maak dit dan van te voren kenbaar, dan zullen wij proberen zoveel mogelijk invulling te geven aan deze wens.

September lijkt ver weg maar vol = vol
Je kunt deze bijzondere reis boeken door ons te bellen 0228-312231 of door een e-mail te sturen naar info@smaragd-reizen.nl
Vermeld: ‘De Smaak van Sumatra’
Voor meer informatie over Smaragd Reizen ga je naar www.smaragd-reizen.nl

Bijzonderheden:
* verlenging niet mogelijk
* u kunt uw persoonlijke wensen kenbaar maken
* maximaal 20-25 deelnemers
* vertrekgarantie vanaf 15 deelnemers

Inclusief:

✔️ hoofdvlucht Amsterdam-Jakarta-Medan en Padang-Jakarta-Amsterdam met
        Garuda Indonesia

✔️ luchthavenbelasting Schiphol € 32,-

✔️ luchthavenbelasting Indonesië € 28,-

✔️ brandstof- & veiligheidstoeslagen € 273,- (op dit moment)

✔️ accommodatie op alle eilanden op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt

✔️ vervoer van een bus inclusief chauffeur en inclusief alle kosten van de chauffeur 

✔️ alle benzinekosten
✔️ alle parkeerkosten

✔️ alle boottochten en overtochten

✔️ alle excursiegelden zoals in de reis omschreven

✔️ alle entreegelden zoals in de reis omschreven

✔️ overtocht van Parapat naar Samosir per privéboot
✔️ overtocht van Samosir naar Parapat per privéboot

✔️ allerlei snoeperijen tijdens de reis
✔️ allerlei streetfood proeverijen
✔️ genoemde kooklessen en diner onder leiding van Chef Kok Agus Hermawan
✔️ 1x diner op Samosir
✔️ picknicklunch op dag 7
✔️ Nederlandse reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten
✔️ Indonesische reisbegeleiding op alle eilanden inclusief alle kosten

Exclusief:

❌ overige maaltijden buiten het ontbijt tenzij anders vermeld

❌ fooien voor gidsen, chauffeurs en andere diensten

❌ reis- & annuleringsverzekering

❌ verplichte bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

❌ verplichte bijdrage SGR € 5,00 per persoon

❌ vertrekbelasting Nederland € 11,00 per persoon

❌ reserveringskosten € 45,- per boeking
❌ visa Indonesie

Prijzen

Prijs per persoon: € 1999 ,-

1 persoonstoeslag € 350 ,- p.p.

Reis van dag tot dag

.

DAG 1 AMSTERDAM
Vertrek vanaf Schiphol. Tijdens de vlucht genieten wij van de prettige en hartelijke service van Garuda Indonesia.

DAG 2 MEDAN
Na een comfortabele vlucht landen wij op de luchthaven Kuala Namu van Medan waar wij worden verwelkomd door onze gids en chauffeur die ons tijdens ons aankomende avontuur zullen begeleiden. Nadat alle bagage verzameld is rijden wij naar onze eerste onderkomen waar wij heerlijk kunnen ontspannen van de lange vlucht.

DAG 3 & 4 MEDAN
Deze twee dagen wordt de groep in tweeën gedeeld. Een helft van de groep gaat op pad om de stad Medan te verkennen terwijl de andere helft naar een locatie wordt gebracht om de lokale specialiteit van de stad te leren bereiden, namelijk soto Ayam Medan. Onder begeleiding van onze eigen chef-kok Agus en het toeziend oog van ons gastgezin, bereiden wij deze geurige maaltijdsoep bestaande uit o.a. santen, geurige kruiden zoals sereh, ketumbar, kunyit en jahe. Dat uw smaakpapillen zullen juichen is vrijwel zeker !
Het gedeelte van de groep die de stadstour maakt doet dit per gemotoriseerde becak. De verkoelende rit met de wind door de haren brengt ons naar het Paleis van de Sultan van Deli, de prachtige Chinese Gunung Timur tempel, de grote moskee Masjid Raya Al-Mashun en het drukke, gezellige Kasawan square, het oude centrum van Medan in de ‘Nederlandse tijd’.

DAG 5 BERASTAGI
In de morgen rijden wij naar Berastagi. Berastagi tussen Medan en de hooglanden van Karo. Het is vooral bekend om zijn groenten en fruit en wordt ook wel de groentetuin van noord Sumatra genoemd door zijn gunstige klimaat. Tijdens de fraaie rit maken we diverse stops, onder andere bij de Sembahe rivier en verschillende kleine dorpjes. Bij aankomst in Berastagi brengen wij een bezoek aan Taman Alam Lumbhini waar de Replica van de Shwedagon Pagoda te zien is en natuurlijk bezoeken wij de kleurrijke, gezellige fruitmarkt, waar we ons hart kunnen ophalen aan het vele tropische fruit. Ook bezoeken we de Gundaling heuvel met de prachtige vergezichten.

DAG 6 SAMOSIR
Voor vandaag staat het dorp Parapat aan de baai van het Tobameer in het Toba- Batakgebied op het programma. Tijdens een boeiende rit bezoeken wij de Sipiso-piso waterval met een hoogte van 120 meter, genieten we van het prachtige uitzicht over het Tobameer en de zuivere berglucht. Dokan is een traditioneel Karo Batak dorp dat we zullen bezichtigen en in Simarjarunjung bezoeken wij het oude koningspaleis van de Batak Simalungun koningen. Bij aankomst in Parapat schepen wij in op de openbare boot voor de oversteek naar het fraaie schiereiland Samosir. In de avond zijn wij te gast bij een gezin die voor ons het smakelijke gerecht ARSIK heeft bereid. Een traditioneel gerecht van vis en talloze speciale ingrediënten dat bij de Batak bevolking regelmatig op het menu staat. Het zal ons vast goed smaken en wie weet beschikken wij straks over dit bijzondere recept om er thuis zelf mee aan de slag te kunnen gaan.

DAG 7 SAMOSIR
Na een licht ontbijt stappen wij op de boot en varen naar verschillende dorpjes om het leven van de Toba Batak bevolking met hun rijke historie mee te ervaren. In het dorp Tomok bezoeken wij het oude graf van de Sidabutar Koningen, in Sigapton maken wij een wandelen door de prachtige rijstvelden waar de boeren aan het werk zijn en de lokale bevolking hun dagelijkse activiteiten verrichten. Ook tref je in dit gebied nog een traditioneel Toba Batak dorp aan. De lunch is vandaag in de vorm van een picknick en als we geluk hebben wordt deze opgeluisterd met de zang van het plaatselijke Batak volkskoor. De dag eindigt bij de Situmurun waterval waar het water vanuit de heuvels in het Tobameer stroomt.

DAG 8 PADANG SIDEMPUAN
Vroeg in de ochtend varen wij terug naar Parapat. Via Tarutung en Sipirok vervolgen wij onze bijzondere reis naar het kleine stadje Padang Sidempuan. Onderweg bezoeken wij bij Balige de grote traditionele markt waar wij heerlijk kunnen rondsnuffelen, exotisch fruit kunnen proeven en waar Agus vertelt over de vele kruiden, vlees en vissoorten en waar je zoal op moet letten bij de aankoop van verse producten. Bij Si Gur Gur strijken wij neer om onder het genot van een kopje koffie met de nodige versnaperingen een laatste blik te werpen op het wonderschone Tobameer. Voordat Padang Sidempuan wordt bereikt bezoeken wij nog de warmwaterbron Sipoholon die tot stand is gekomen ten gevolge van de vulkanische activiteiten van de berg Martimbang. Een wandeling door het lieflijke dorpje Sipirok behoort tot de laatste activiteit van deze indrukwekkende dag.

DAG 9 BUKITTIGGI
Wij vervolgen onze reis naar de unieke stad Bukittinggi, het hart van de Minangkabau cultuur, een streek met een matriachaal familiesysteem. Vrouwen bezitten de huizen en het land en maken binnenshuis de dienst uit, een traditie van overerving van moeder op dochter. Naar buiten toe vertegenwoordigen de mannen de familie. Het belooft een indrukwekkende dag te worden. Onderweg passeren wij verschillende kleine plaatsen zoals Kota Nopan met zijn prachtige rijstvelden, Penyabungan en Muara Sipongi. In het dorp Sihepeng laat chef-kok Agus zien hoe kruiden, welke wij uit een potje kennen, aan bomen en als planten groeien zoals peper, vanille, gember, sereh (citroengras), kaneel en kruidnagel. Bij Bonjol passeren wij de evenaar om uiteindelijk in Bukittinggi aan te komen wat letterlijk vertaald ‘hoge heuvel’ betekent.

DAG  10 & 11 BUKITTINGGI
Deze dagen wordt er opnieuw in twee groepen gekookt en leren wij de geheimen van het bereiden van de echte Sumatraanse rendang. een pittig rundvlees gerecht gestoofd in kokosmelk met de daarbij bijhorende gerechten om een complete, geurige maaltijd op tafel te zetten. Voordat we naar de locatie gaan waar we zullen koken gaan we eerst naar de markt om de benodigde ingrediënten voor deze maaltijd zelf aan te schaffen……..Spannend!!!
De reisgenoten die niet koken gaan op ontdekkingsreis in de omgeving van Mingangkabau en brengen een bezoek aan de indrukwekkende Sianok Grand Canyon, het Minangkabause museum, de geheel vernieuwde lokale markt Pasar Atas met er vlakbij op het plein de grote Big Ben van Bukittinggi. Nabij het dropje Kamang wandelen wij door de rijstvelden en zien we hoe men van cassave knollen uiteindelijk de traditionele cassave krupuk maakt.

DAG 12 HARAU
Via een mooie route langs Payakumbuh rijden wij naar de schitterende vallei van Harau. Na een prachtige tocht bereiken wij ons onderkomen op een locatie dat als een juweel temidden van de rijstvelden, omzoomd met gigantische hoge rotswanden ligt. Dit is de perfecte plaats om alle indrukken van de voorgaande dagen te verwerken. Wat een rust, wat een stilte wat een mooie omgeving, en wat zullen we genieten van de gastvrijheid……hier wil je niet meer weg!! In de middag staat er een fraaie wandeling op het programma. We zien oude traditionele Minangkabouw huizen, genieten van de uitgestrekte rijstvelden waarop boeren aan het werk zijn. Hebben we geluk dan horen we in de verte het geluid van de brulapen. De vriendelijke bevolking groet je hartelijk en zijn altijd in voor een praatje ook al is het vaak met handen en voeten. Wij eindigen deze heerlijke wandeling bij een fraaie waterval in de Harau vallei. Terug bij ons onderkomen hebben we nog lekker de tijd om te ontspannen en te genieten van de tropische avond op deze bijzondere plek.

DAG 13 PADANG
Jammer, het zit er weer op. Met heel wat culinaire wetenswaardigheden en de vele indrukken van het prachtige Sumatra rijker, nemen we afscheid van het warme, mooie en vriendelijke Indonesië. Veelal is het vertrek naar de luchthaven pas laat in de middag. De hele dag is ter vrije besteding en hebben wij de kamer tot ons vertrek tot onze beschikking. Maar uiteindelijk is er geen ontkomen aan, we moeten weer huiswaarts en reizen via Jakarta terug naar Nederland.

DAG 14 AMSTERDAM
Aankomst op Schiphol en tevens einde van de reis.

Galerij

You don't have permission to register